Bursa Malaysia

top_rightads

Wednesday, August 28, 2013

Penambahbaikan Akta Syarikat 1965 Bagi Membantu Syarikat Menghadapi Masalah Kewangan

21 Syawal 1434

KUALA LUMPUR, 27 Ogos, 2013- Akta Syarikat 1965 akan ditambah baik bagi menjadikannya lebih dinamik dan antara lain membantu syarikat yang berhadapan masalah kewangan, kata Ketua Pegawai Eksekutif Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) Mohd Naim Daruwish.

Beliau berkata draf penambahbaikan akta itu kini hampir di peringkat akhir dan akan diserah kepada Jabatan Peguam Negara sebelum dibentang di Parlimen.

"Peringkat mendraf akta telah dilaksanakan dan telah mencapai kira-kira 93 peratus dan kami juga baru menjalankan satu 'public consultation' terhadap 40 individu dan organisasi untuk mendapatkan maklum balas mengenai akta ini.


"Semua cadangan mereka kami sedang kaji semula dan mana yang sesuai, kami akan masukkan ke dalam draf dan selepas itu kami akan memajukannya ke pihak Jabatan Peguam Negara untuk dimuktamadkan, tetapi ini semua mengambil masa" katanya kepada pemberita ketika Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri suruhanjaya itu di sini hari ini.

Beliau berkata lebih 300 seksyen di dalam akta itu akan dipinda menjadikannya lebih 600 seksyen yang melibatkan beberapa transformasi, selari dengan akta di negara yang lebih maju.

Katanya antara penambahbaikan yang akan diperkenalkan dalam akta itu ialah ciri pendaftaran syarikat, pembentukan syarikat, pengurusan modal dan penambahan satu ciri baharu iaitu Mekanisma Penyelamatan Korporat.

"Di bawah Seksyen 176 akta itu, dua perkara baharu juga akan ditambah iaitu 'pengurusan kehakiman' dan 'pengurusan korporat' bagi membantu syarikat-syarikat yang mempunyai masalah kewangan meneruskan perniagaan mereka dan menjelaskan hutang-hutang mereka dengan pilihan yang lebih sesuai.

Sementara itu, Mohd Naim berkata setakat ini lebih 5.1 juta perniagaan sama ada milik tunggal, perkongsian atau perkongsian liabiliti terhad telah berdaftar di bawah SSM dan secara purata sebanyak 230,000 perniagaan baharu didaftar setiap tahun.

Berita lanjut: BERNAMA

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...