Bursa Malaysia

top_rightads

Tuesday, September 17, 2013

KWSP Tawar Nasihat Kewangan Persaraan Kepada Pencarum Tahun Depan

11 Zulkaedah 1434


KUALA LUMPUR, 17 Sept, 2013- Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan menawarkan khidmat nasihat kewangan dan persaraan sebagai perkhidmatan nilai tambah kepada pencarumnya tahun depan di cawangan KWSP di Lembah Klang, kata Pengerusinya Tan Sri Samsudin Osman.

"Kami akan memulakan projek perintis di Lembah Klang, dan ke seluruh negara pada fasa akhir program itu dalam tempoh satu atau dua tahun," katanya kepada pemberita ketika ditemui pada Seminar Antarabangsa Celik Kewangan dan Simpanan Persaraan 2013 bertema "Ke Arah Menikmati Persaraan yang Selesa."

Samsudin berkata perkhidmatan baharu itu bertujuan membantu pencarum merancang persaraan dan menyediakan pendidikan kewangan, dalam usaha membantu pencarum KWSP bersedia untuk persaraan mereka.

Beliau berkata kajian menunjukkan orang ramai cenderung mensia-siakan wang dalam tempoh singkat, yang boleh menjadi masalah jika KWSP merupakan satu-satunya sumber pendapatan mereka.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif KWSP Datuk Shahril Ridza Ridzuan berkata projek perintis di Lembah Klang itu akan mengambil masa sehingga dua tahun sebelum dilaksanakan di seluruh negara untuk tujuan melatih tenaga kerja.

"Kami bekerjasama rapat dengan agensi-agensi lain seperti Agensi Kaunseling Dan Pengurusan Kredit (AKPK) serta Bank Negara Malaysia untuk mendapatkan latihan yang bersesuaian untuk pencarum," katanya.

Berita lanjut: BERNAMA

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...