Bursa Malaysia

top_rightads

Wednesday, September 25, 2013

Wakaf Terpinggir Dalam Sistem Kewangan Islam

19 Zulkaedah 1434

KUALA LUMPUR, 24 Sept, 2013- Wakaf merupakan bahagian yang hilang dalam sistem kewangan Islam Malaysia meskipun negara menjadi peneraju pasaran dengan pelbagai produk dan perkhidmatan canggih.

Ketua Pegawai Eksekutif CIMB Islamic Bank Badlisyah Abd Ghani berkata: "Malaysia mempunyai daripada produk simpanan paling mudah hinggalah kepada sukuk serta banyak produk canggih bagi pelabur institusi, pelanggan korporat, usahawan kecil dan sederhana dan individu.

"(Tetapi) apa yang tidak ada dalam pasaran hari ini ialah wakaf secara komersial," katanya kepada pemberita di luar Forum Kewangan Islam Kuala Lumpur Ke-10 (KLIFF 2013) di sini, Selasa.

Wakaf ialah amalan menyerahkan harta wakaf kepada pihak pentadbir bagi tujuan amal dan kepentingan umum.

Badlisyah berkata untuk menempatkan wakaf dalam pasaran kewangan, perlu ada rangka kerja undang-undang yang kondusif yang akan membolehkan pemerbadanannya dengan secara efektif.

 "Jika kita ada undang-undang ini, kelaknya, wakaf boleh menjadi komponen pasaran kewangan Islam yang lebih besar, seperti di era kegemilangan tamadun peradaban Islam sebelum ini," katanya.

Sumber berita: BERNAMA

1 comment:

  1. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, jadi Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com


    Asa loan lending company are ready to loan you any amount you need to start up your personal business. we give out loan at 3% interest rate, so Kindly apply for agricultural farming loan. if you need loan contact our email:asaloantransfer@gmail.com, you can also contact this email:finance_institute2015@outlook.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...