Bursa Malaysia

top_rightads

Friday, September 20, 2013

Kerajaan Tidak Abaikan Kaum Lain

14 Zulkaedah 1434

KUALA LUMPUR, 19 Sept, 2013- Kerajaan tidak pernah mengabaikan kaum lain dalam pembangunan ekonomi, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata kerajaan yakin terhadap peranan sektor swasta dalam pembangunan ekonomi, bidang di mana kaum lain, terutama Cina, lebih kukuh.

"Dasar-dasar kerajaan yang menggalakkan dan meningkatkan peranan sektor swasta pastinya akan memberi manfaat kepada masyarakat Cina, khususnya," katanya.

Najib berkata pemberian beberapa kontrak kepada syarikat Bumiputera adalah kerana mereka lemah dari segi keseluruhan rantaian bekalan.

Inilah bidang yang dimanfaatkan oleh komuniti perniagaan Cina, dari segi pendapatan yang tinggi memandangkan 'mereka mempunyai kawalan yang lebih baik dalam keseluruhan rantaian bekalan'.

"Oleh itu, adalah tidak tepat untuk mengatakan bahawa kekayaan kita (Bumiputera) tidak akan memberi manfaat kepada komuniti lain," katanya dalam rakaman Sidang Kemuncak CNBC, yang akan disiarkan melalui rangkaian perniagaan itu pada 5 petang esok.

Rakaman 30 minit itu dihoskan oleh peneraju terkemuka CNBC Martin Soong

Najib turut ditanya sama ada pengumuman mengenai insentif tambahan untuk memperkasa Bumiputera akan meminggirkan kaum lain.

"Saya percaya dalam pertumbuhan saksama, berlaku adil dan menjadi inklusif. 67 peratus daripada penduduk di Malaysia adalah Bumiputera (dan), ini majoriti yang besar.

"Dan jika majoriti ini terpinggir atau merasakan mereka tidak mendapat bahagian kekayaan negara yang adil, ia mungkin menjejaskan kestabilan jangka panjang negara ini, katanya.

Berita lanjut: BERNAMA

1 comment:

  1. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, jadi Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com


    Asa loan lending company are ready to loan you any amount you need to start up your personal business. we give out loan at 3% interest rate, so Kindly apply for agricultural farming loan. if you need loan contact our email:asaloantransfer@gmail.com, you can also contact this email:finance_institute2015@outlook.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...