Bursa Malaysia

top_rightads

Monday, September 2, 2013

Senator Australia Xenophon Rancang Perkenal Semula Label Minyak Sawit

26 Syawal 1434

MELBOURNE, 31 Ogos, 2013- Senator Bebas Nick Xenophon merancang mendesak semula undang-undang baharu untuk menguatkuasakan pelabelan minyak sawit yang sesuai sebaik sahaja Parlimen Persekutuan bersidang semula selepas pilihan raya 7 Sept ini.

Beliau mendakwa minyak sawit digunakan dalam 40 peratus semua produk makanan walhal hasil tanamannya di Asia Tenggara telah mengancam habitat asli orang-utan.

Beliau memperkenalkan perundangan label yang sama pada 2009 dan ketika melalui Senat, ia gagal mendapat undian di parlimen selepas mendapat bantahan kuat daripada kerajaan Malaysia.

"Saya berazam untuk memperkenalkan semula rang undang-undang ini selepas pilihan raya, tidak kira parti mana yang berkuasa," kata Xenophon dalam satu kenyataan pada Jumaat.

"Saya mahu pastikan perkara ini dibincangkan kerana ia terlalu penting untuk diketepikan."

Xenophon turut mendakwa setiap tahun, ratusan orang-utan mati di Borneo dan Sumatra kerana pembersihan hutan untuk tanaman kelapa sawit.

Kawasan hutan yang dibersihkan setiap tahun itu bersamaan dengan keluasan 300 padang bola.

The Australian Associated Press melaporkan kempen Xenophon itu telah mendapat sokongan Yayasan Antarabangsa Orang-utan dengan duta Australia dan pakar bedah saraf terkemuka Charlie Teo menyatakan pemusnahan hutan hujan boleh menjuruskan kepada pupusnya orang-utan dalam tempoh beberapa tahun ini.

Berita lanjut : BERNAMA

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...