Bursa Malaysia

top_rightads

Friday, September 20, 2013

Malaysia Naik Kepada Tangga Ke-68 Dalam Kedudukan Kebebasan Ekonomi

14 Zulkaedah 1434

KUALA LUMPUR, 19 Sept , 2013- Malaysia naik tiga anak tangga untuk disenaraikan pada kedudukan ke-68 daripada 151 negara dan wilayah yang termasuk dalam Kebebasan Ekonomi Dunia: Laporan Tahunan 2013.

Laporan itu dikeluarkan oleh Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS), bersama dengan Institut Fraser dari Kanada dan 86 lagi kumpulan pemikir di seluruh dunia.

Dalam satu kenyataan Khamis, IDEAS berkata pencapaian itu menunjukkan Model Baru Ekonomi (NEM) telah berjaya pada tahun pertamanya.

"Sekali lagi, kita telah meningkatkan kedudukan kita dalam senarai dunia," kata kumpulan pemikir itu.

Indeks Dunia bagi Kebebasan Ekonomi adalah ukuran utama dunia bagi kebebasan ekonomi berdasarkan polisi yang menggalakkan persekitaran ekonomi yang lebih bebas.

Ia lewat dua tahun untuk memberi ruang kepada pengumuman data global yang berperingkat.

"Ini menjadikan laporan ini penting kerana ia mengukur kemajuan negara kita pada 2011, iaitu setahun selepas pelancaran NEM.

Sehubungan pengumuman ini, IDEAS merancang untuk mengadakan bengkel dengan pakar ekonomi untuk melihat cara-cara meningkatkan proses liberalisasi ekonomi.

Bengkel itu akan diadakan di sini pada November dan saranan akan diberikan kepada kerajaan.

Mengenai kedudukan global, Hong Kong sekali lagi mendahului senarai 151 negara dan wilayah, diikuti New Zealand, dan Switzerland.

Amerika Syarikat, kini menduduki tempat ke-17 di dunia.

Berita lanjut : BERNAMA

1 comment:

  1. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, jadi Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com


    Asa loan lending company are ready to loan you any amount you need to start up your personal business. we give out loan at 3% interest rate, so Kindly apply for agricultural farming loan. if you need loan contact our email:asaloantransfer@gmail.com, you can also contact this email:finance_institute2015@outlook.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...