Bursa Malaysia

top_rightads

Sunday, September 22, 2013

Insentif Khas Diperlukan Untuk Penubuhan Cyberjaya Valley

16 Zulkaedah 1434

KUALA LUMPUR, 21 Sept, 2013- Dalam pewujudan Cyberjaya Valley, pelabur budiman dan pemodal teroka harus ditarik menerusi insentif khas, kata seorang pelabur, Steven Koskie.

"Satu permulaan yang baik ke arah menarik pelabur asing ialah dengan memberi insentif khas atas tenaga kerja, tanah, serta cukai import dan eksport.

"Ia akan menjadikannya menarik untuk pelabur budiman dan pemodal teroka untuk datang dan menjadi perintis di Cyberjaya Valley," katanya kepada Bernama.

Koskie, Pengasas Bersama Dipdive.com juga merupakan anggota Panel Penasihat Antarabangsa MSC Malaysia (IAP), menasihatkan Perdana Menteri Malaysia mengenai teknologi dan strategi penciptaan kekayaan.

Beliau berkata, Malaysia tidak menghadapi masalah kekurangan idea dan teknologi.

"Masalahnya ialah kekurangan model modal teroka yang kukuh untuk membawa idea dan teknologi ini ke peringkat seterusnya," katanya.

Koskie berkata usahawan juga perlu meluaskan perniagaan mereka ke luar Malaysia.

"Untuk keluar dari Malaysia, mereka memerlukan dana dan kenalan. Malaysia mempunyai banyak perkara unik yang membuatkannya mendahului lain-lain negara membangun dan tiada sebab mengapa ia tidak boleh bersaing untuk dana ini," tambah Koskie yang datang ke Malaysia semenjak 10 tahun lepas.

Mengenai Sidang Kemuncak Keusahawanan Global ke-4 (GES2013) daripada 11-12 Okt, Koskie berkata kerajaan Malaysia harus mengambil kesempatan daripada ciri-ciri ini dan memanfaatkannya.

"Pintu terbuka luas untuk mula membina sebuah komuniti modal teroka. Is adalah sesuatu yang akan menarik mereka. Jika kita bermula sekarang, kita akan melihat perkembangannya dalam masa enam bulan hingga setahun," katanya.

GES2013 akan melihat penyertaan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama.

Sumber berita: BERNAMA

1 comment:

  1. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, jadi Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com


    Asa loan lending company are ready to loan you any amount you need to start up your personal business. we give out loan at 3% interest rate, so Kindly apply for agricultural farming loan. if you need loan contact our email:asaloantransfer@gmail.com, you can also contact this email:finance_institute2015@outlook.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...