Bursa Malaysia

top_rightads

Monday, September 30, 2013

PPNT Keluar Baja Sawit Khas Untuk Penanam Kelapa Sawit Negeri Terengganu

24 Zulkaedah 1434

KUALA TERENGGANU, 28 Sept , 2013- Penanam kelapa sawit di Terengganu dijangka memperoleh hasil yang lebih tinggi dengan penggunaan baja bioorganik (BO2) keluaran Pertubuhan Peladang Negeri Terengganu (PPNT), yang dihasilkan melalui kajian dan penyelidikan (R&D) intensif.

Pengurus Besar PPNT Shawalludin Ahmad berkata baja tersebut akan dijual pada harga RM47 satu beg seberat 25 kilogram dalam masa terdekat.

"PPNT melakar satu lagi sejarah kejayaan apabila melancarkan produk BO2 iaitu baja biooganik khas untuk tanaman kelapa sawit. Kita telah melakukan kajian terperinci," katanya kepada Bernama di sini Sabtu.

Shawalludin berkata hasil kajian mendapati penggunaan baja ini secara berterusan dapat meningkatkan hasil sawit dan menjadikan industri sawit lebih lestari berbanding penggunaan baja kimia yang boleh mencemarkan alam sekitar dan pemanasan global.

Baja ini dirumus khas untuk sistem nutrien tumbuhan yang efisien untuk tanaman kelapa sawit dan formasinya diolah mengikut tanah di negeri ini, katanya.

Beliau berkata baja berkenaan dipertingkatkan kandungan kalium dan magnesium jika dibandingkan dengan baja BO2 dari Pertubuhan Peladang Negeri Johor (PPNJ).

"Ini kerana kebanyakan tanah di Terengganu contohnya tanah di Kuala Berang, Jerangau, Bungor kurang unsur magnesium," katanya.

Shawalludin berkata kandungan nutrien magnesium, bahan penting untuk pokok sawit, dalam baja tersebut dipertingkatkan kepada tiga peratus serta tambahan 21 peratus kalium kerana kebanyakan jenis tanah di Terengganu berpasir.

"Nutrien kalium amat penting untuk pembentukan buah dan isirong," katanya sambil menambah bahawa baja BO2 dilancar di Terengganu sempena sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan peringkat negeri minggu lepas.

Baja ini juga mengandungi 30 peratus bahan organik yang penting untuk meningkatkan kualiti tanah.

Katanya tanaman sawit di kawasan berpasir dan juga di kawasan berbukit biasanya kekurangan karbon dan penggunaan baja bioorganik ini dapat meningkatkan bahan organik dalam tanah dan sekaligus meningkatkan kualiti dan kesuburan tanah.

Berita lanjut: BERNAMA

2 comments:

 1. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, jadi Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com


  Asa loan lending company are ready to loan you any amount you need to start up your personal business. we give out loan at 3% interest rate, so Kindly apply for agricultural farming loan. if you need loan contact our email:asaloantransfer@gmail.com, you can also contact this email:finance_institute2015@outlook.com

  ReplyDelete
 2. Salam sejahtera!
  Nama saya Dewi Rumapea, saya berasal dari kota SEMARANG, Indonesia. Saya ingin menggunakan medium ini untuk memaklumkan semua dalam kumpulan ini mencari pinjaman yang sangat berhati-hati kerana ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu, saya secara kewangan turun dan saya memutuskan untuk mendapatkan pinjaman dari Man di Malaysia dan saya tertipu oleh pemberi pinjaman palsu di Malaysia. Saya hampir kehilangan harapan sehingga seorang kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman yang sangat dipercayai dan tulen yang dipanggil Puan Glory, seorang pemberi pinjaman swasta yang meminjamkan saya pinjaman sebanyak Rp500,000,000 tanpa tekanan, pada kadar faedah 2% yang merupakan kadar yang berpatutan untuk saya.

  Selepas memindahkan kredit saya ke akaun bank saya, saya sangat terkejut apabila saya menyemak baki akaun bank saya dan mendapati bahawa jumlah saya memohon, telah dipindahkan terus ke akaun saya, oleh Ibu Glory, tanpa berlengah-lengah. Jadi saya berjanji kepada ibu Glory bahawa saya akan berkongsi berita baik agar orang ramai mendapat pinjaman mudah tanpa tekanan. Jadi, jika anda memerlukan sebarang pinjaman, sila hubungi Puan Glory melalui email: gloryloanfirm@gmail.com

  Saya menggunakan masa ini untuk memaklumkan kepada anda semua bahawa anda boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: dewiputeri9@gmail.com atau anda boleh menghubungi Nur Izzatul Azira Ismail, dari Malaysia yang memperkenalkan saya dan memberitahu saya mengenai Puan Glory, Dia juga mendapat pinjaman dari Puan Glory, Anda juga boleh menghubunginya melalui e-mel: utariwirmayaty@gmail.com Kini, semua yang saya lakukan adalah cuba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya hantar terus ke akaun bulanan.

  Nota: Tiada yuran insurans, yuran pendaftaran atau yuran pemindahan.

  Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Allah SWT kerana menggunakan Ibu Glory untuk mengubah kisah kewangan saya dan kini saya seorang pemilik perniagaan saya yang bangga, semoga Allah terus memberkati Puan Glory dan terus menggunakannya untuk membantu kita semua dalam kesulitan kewangan

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...