Bursa Malaysia

top_rightads

Monday, September 9, 2013

Industri Makanan Halal Prospek Terbaik Pelaburan Baharu Di Vietnam

3 Zulkaedah 1434

HANOI, 8 Sept, 2013- Industri makanan halal adalah prospek pelaburan baharu yang mampu berkembang pesat di Vietnam berikutan peningkatan kedatangan pelancong beragama Islam terutamanya dari Malaysia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata jadual penerbangan antarabangsa khususnya dari Malaysia ke bandar-bandar besar di Vietnam semakin meningkat setiap hari dan ini membuka peluang pelabur Malaysia dalam industri halal untuk kemudahan umat Islam mendapatkan makanan halal di sini.

"Saya melihat banyak ruang baharu dalam industri halal yang boleh diterokai di Vietnam memandangkan ia baru bermula," katanya ketika ditemui pemberita di sini hari Ahad.

Beliau merupakan menteri pengiring sempena lawatan negara empat hari Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah dan Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah ke Vietnam, yang berakhir hari ini.

Jamil Khir berkata kemasukan mana-mana syarikat Malaysia untuk melabur di Vietnam sangat disokong kerajaan negara ini dan ia seharusnya menjadi batu loncatan bagi pelopor industri halal untuk 'mengintai' peluang pelaburan di sini.

Berita lanjut: BERNAMA

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...