Bursa Malaysia

top_rightads

Tuesday, September 17, 2013

MAHB: KLIA Boleh Bersaing Dengan Lapangan Terbang Lain Di Rantau Ini

12 Zulkaedah 1434

KUALA LUMPUR, 17 Sept, 2013- Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) mempunyai kapasiti untuk bersaing dengan lapangan terbang lain di rantau ini berdasarkan kepada simpanan tanahnya yang luas.

Pengarah Urusan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) Tan Sri Bashir Ahmad berkata KLIA Aeropolis, pembangunan bandar raya lapangan terbang di KLIA, mempunyai kapasiti untuk terus berkembang, mendahului banyak lapangan terbang lain di rantau Asia.

MAHB ialah pemegang konsesi KLIA dan pemegang pajakan simpanan tanah di sekitar lapangan terbang.

"KLIA berpotensi menampung 100 juta penumpang setahun dalam tempoh empat hingga lima tahun," kata beliau di seminar mengenai Persidangan dan Pameran Bandar Raya Lapangan Terbang (ACE) 2014 di sini Selasa.

Bashir berkata MAHB juga mengambil sikap berpilih dalam pembangunan di sekitar KLIA Aeropolis.

"Kami mendapat cadangan untuk projek kediaman, tetapi kami terpaksa menolak walaupun kami tidak kisah dengan projek-projek komersil seperti hotel," kata beliau.

Bashir berkata satu lagi kriteria pelabur untuk projek KLIA Aeropolis ialah mereka perlu mendapatkan pembiayaan mereka sendiri.

Beberapa pelabur juga meminta tempoh pajakan yang lebih lama sehingga 60 tahun untuk mendapatkan pulangan ke atas pelaburan mereka.

"Ini ialah isu komersil yang boleh diselesaikan menerusi perbincangan seterusnya dengan kerajaan," kata beliau.

Berita lanjut: BERNAMA

1 comment:

  1. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, jadi Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com


    Asa loan lending company are ready to loan you any amount you need to start up your personal business. we give out loan at 3% interest rate, so Kindly apply for agricultural farming loan. if you need loan contact our email:asaloantransfer@gmail.com, you can also contact this email:finance_institute2015@outlook.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...