Bursa Malaysia

top_rightads

Monday, December 24, 2012

Kerajaan Perlu Kaji Semula Larangan Kod Potongan Gaji Ke Atas Bank

10 Safar 1434

Kerajaan seharusnya membuat penelitian sebelum mengekalkan larangan kod potongan gaji ke atas pihak bank dan hanya memberikan kod berkenaan kepada koperasi. Tindakan ini seolah-olah memaksa rakyat menjadi ahli koperasi sekiranya hendak membuat pinjaman. Ini kerana sesetengah bank hanya akan meluluskan pinjaman sekiranya pembayaran dibuat menerusi potongan gaji.

Penulis berpendapat demikian kerana, pelaburan dan menjadi ahli koperasi mempunyai risiko yang tersendiri. Kebanyakan koperasi memperkenalkan skim pinjaman berjamin.Yang menjadi masalahnya di suasana persekitaran tempat kerja, jika ada sahaja rakan-rakan yang tahu kita menjadi ahli koperasi, kita akan secara automatiknya menjadi sasaran menjadi penjamin. Jika enggan, mulalah hubungan kita dikalangan rakan sekerja akan terjejas.

Jika kod berkenaan diberikan kepada bank, rata-rata bank sekarang memperkenalkan pinjaman tanpa penjamin. Maka kita tak akan minta dijamin dan kita juga tidak akan menjadi penjamin. Maka dengan itu, kerajaan perlu mengkaji semula larangan kod potongan gaji keatas bank untuk kepentingan rakyat.

Wallahualam

1 comment:

  1. Saya Husnah dan saya sedang mengambil masa saya keluar untuk memberi keterangan Puan Amanda kerana dia akhirnya menawarkan saya.
    Saya dan suami saya mendapat ke dalam hutang yang sangat besar dengan Bank dan kami memohon pinjaman daripada syarikat pinjaman yang berbeza tetapi semua datang tidak berjaya. sebaliknya mereka mendapat kita ke dalam hutang lebih meninggalkan kita bankrap sehingga saya datang dalam hubungan dengan Puan Amanda, yang menawarkan saya pinjaman. Sekarang kita telah akhirnya menetap hutang kami dan memulakan perniagaan baru dengan wang kiri dari pinjaman. Anda boleh menghubungi beliau hari ini untuk pinjaman dalam apa jua bentuk dan jumlah.
    Hubungi Puan Amanda melalui mana-mana e-mel yang berikut. amandarichardssonloanfirm@gmail.com atau amandarichardson686@gmail.com atau anda boleh menghubungi saya melalui e-mel saya untuk arahan lanjut ikmahusnah@gmail.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...