Bursa Malaysia

top_rightads

Monday, April 16, 2012

Affin Masih Lagi Berminat Dalam Bank Ina Perdana

24 Jamadilawal 1433

KUALA LUMPUR, 16 April, 2012- Bernama melaporkan bahawa Affin Holdings Bhd masih lagi berminat untuk menguasai sekurang-kurangnya 51 peratus ataupun kepentingan majoriti dalam PT Bank Ina Perdana, Indonesia, kata pengerusi Tan Sri Mohd Zahidi Zainuddin.

"Kami akan terus meninjau untuk mengembangkan operasi kami di sana.

"Bagaimanapun, kami mahu mendapatkan petunjuk yang jelas dari pihak perundangan Indonesia di sana berhubung dengan pemilikan asing untuk bank-bank tempatan," kata beliau kepada pemberita selepas mesyuarat agung tahunan syarikat di sini pada Isnin.

Sebelum ini, Affin Bank telah menyemak kembali rancangannya untuk menguasai 80 peratus kepentingan dalam Bank Ina Perdana tetapi menangguhkan seketika rancangan itu disebabkan laporan yang menyatakan bank pusat Indonesia sedang menimbangkan dasar mengekangkan pemilikan asing dalam bank-banknya kepada kurang daripada 50 peratus.

Berita lanjut: http://www.bernama.com/bernama/v6/bm/newsbusiness.php?id=659378

1 comment:

  1. I never understand why countries always insist on restricting ownership of banks to below 50%. The whole idea should be to PROMOTE foreign investment and to bring in the outside expertise that will allow for increased development of inefficiencies in the local market.
    Agarwood investments

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...