Bursa Malaysia

top_rightads

Thursday, February 19, 2015

Prestasi Ekonomi Semasa Malaysia Terus Diyakini

27 Rabiul Akhir 1436

Walaupun negara sedang melalui pelbagai cabaran ekonomi semasa, pakar ekonomi masih meyakini akan prospek ekonomi Malaysia.Menerusi laporan yang dikeluarkan BERNAMA, ahli Ekonomi Negara Kanan Bank Dunia bagi Malaysia, Dr Frederico Gil Sander berkata keadaan ekonomi semasa memang mencabar tetapi tidaklah melampau.

"Semakan semula lebih rendah Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) antara 4.5 dan 5.5 peratus masih bagus memandangkan purata global ialah tiga peratus," katanya kepada Bernama.

Untuk 2015, Bank Dunia menjangka Malaysia mencatatkan pertumbuhan KDNK pada 4.7 peratus dan kekal di laluan pertumbuhan untuk dua tahun akan datang dengan unjuran masing-masing 5.1 dan 5.2 peratus bagi 2016 dan 2017.

Gil Sander berkata bagi masa depan, pengukuhan fiskal masih merupakan dasar tepat untuk membolehkan negara membina penampan fiskalnya.

Menurut laporan Prospek Ekonomi Global yang dikeluarkan oleh Bank Dunia, Malaysia antara sebilangan kecil negara yang berupaya memanfaatkan pengukuhan permintaan global terhadap eksport di rantau ini.

Sumber: BERNAMA

1 comment:

  1. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, jadi Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com


    Asa loan lending company are ready to loan you any amount you need to start up your personal business. we give out loan at 3% interest rate, so Kindly apply for agricultural farming loan. if you need loan contact our email:asaloantransfer@gmail.com, you can also contact this email:finance_institute2015@outlook.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...