Bursa Malaysia

top_rightads

Thursday, January 31, 2013

ETP Telah Menunjukkan Hasil Yang Kukuh

19 Rabiulawal 1434

KUALA LUMPUR, 30 Januari 2013- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata sudah terdapatnya tanda-tanda yang Program Transformasi Ekonomi (ETP) telah menunjukkan hasil yang kukuh sementara negara pula kekal sebagai destinasi pelaburan yang menarik.

Para pelabur mengerumuni bursa tempatan, dirangsang oleh pencapaian kejayaan besar tawaran awam tahun lepas, kata beliau semasa pelancaran Four Seasons Place Kuala Lumpur di sini Rabu malam.

"Sejumlah US$7.3 bilion telah berjaya dikumpulkan dalam beberapa siri terbitan tawaran awam permulaan (IPO), termasuk yang ketiga terbesar dunia dan bursa saham kita mengakhiri tahun ini pada paras rekod tinggi baharu, melonjak lebih daripada 10 peratus pada tahun 2011," kata beliau.

Najib berkata program transformasi itu yang melibatkan perniagaan dan pelabur dari mula lagi, telah membantu mengenal pasti bidang-bidang ekonomi untuk diutamakan dan pembaharuan itu perlu untuk meningkatkan daya saing.

Beliau berkata yang pakej dasar ini yang datang bersama program-program transformasi kerajaan dan politik akan membuka Malaysia dari segi politik dan ekonomi.

"Ini membolehkan kita untuk kekal daya saing dalam hubungan dunia yang kian berkembang, menarik kepada para pelabur dan pelancong, dan sudah bersedia mencapai status negara maju," kata beliau.

Maklumat lanjut: BERNAMA

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...