Bursa Malaysia

top_rightads

Tuesday, September 18, 2018

Telco Di Malaysia Diminta Bersaing Secara Sihat

9 Muharram 1440

Syarikat telekomunikasi di Malaysia diminta bersaing secara sihat dengan turut melabur membina rangkaian telekomunilasi dan tidak terlalu mendesak kerajaan untuk menurunkan sewa rangkaian yang disediakan oleh syarikat telekomunikasi berkaitan kerajaan.Kononnya untuk memecah monopoli syarikat berkaitan kerajaan, sedangkan ianya milik rakyat Malaysia dan bertanggungjawab kepada rakyat.

Sedangkan telco telco lain, dimiliki oleh para jutawan di dalam negara dan ada di antaranya juga dimiliki oleh pihak asing.Lebih memburukkan lagi ada yang berharap agar syarikat tenaga juga untuk membina rangkaian telekomunikasi untuk mereka, yang mana syarikat berkenaan sepatutnya perlu lebih fokus dalam menambah kecekapan sektor tenaga yang sering dinaikkan tarif dari tahun demi tahun. Sedangkan sektor telekomunikasi , tarifnya sentiasa diturunkan saban tahun.

Jika ada telco yang sanggup melabur di luar negara dan sanggup terdedah kepada risiko kerugian berbilion ringgit  baru baru ini, kenapa telco berkenaan amat berkira membuat pelaburan di negara sendiri? Ini seolah olah ibarat kita membiayai pelaburan di negara asing dan menyebabkan ringgit kita terus disedut keluar dan peluang pekerjaan rakyat Malaysia bakal terus terjejas. Tak hairanlah nilai ringgit kita tidak meningkat nilainya.

Kerajaan digesa agar bijak dalam melayan permintaan demi permintaan yang boleh merugikan kerajaan.Ini bagi memastikan kesejahteraan rakyat Malaysia terus terbela.

Wallahualam

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...