Bursa Malaysia

top_rightads

Saturday, July 6, 2013

Melaka Jangka Pelaburan RM2 Bilion Menerusi Beberapa Projek Mega

27 Syaaban 1434

MELAKA, 6 Julai , 2013- Kerajaan Melaka menjangka pelaburan bernilai RM2 bilion diperoleh dalam masa terdekat menerusi beberapa projek pelaburan mega termasuk pembinaan sebuah pulau buatan di Bandar Hilir di sini.

Ketua Menteri Datuk Idris Haron berkata kertas cadangan pelaburan itu menerusi pelaburan langsung asing dan domestik kini dikaji Majlis Perundingan Ekonomi Negeri Melaka (MAPEN), yang dipengerusikan bekas Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

"Selain Pulau Buatan yang dicadangkan pembinaan berhampiran Pulau Melaka, kami turut menerima cadangan pembinaan Taman Jurasic (Jurasic Park) dan Melaka Under Water World," katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran MAPEN di Bangunan Yayasan Melaka di kawasan Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) di Ayer Keroh, di sini Sabtu.

Pada majlis itu Idris turut menyerahkan surat cara pelantikan kepada anggota MAPEN lain termasuk dua bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Rahim Tamby Chik dan Datuk Seri Adib Adam serta beberapa bekas anggota Exco kerajaan negeri serta bekas pegawai tertinggi korporat dan agensi swasta yang berasal dari Melaka.

Beliau berkata cadangan pembinaan Taman Jurasic dan Melaka Under Water World itu di satu lokasi yang belum ditetapkan.

Idris berkata perundingan juga diadakan bagi penubuhan Taman Teknologi Melaka yang dijangka melibatkan pelaburan sebanyak RM1 bilion.

"Cadangan penubuhan taman teknologi di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi masih di peringkat awal perundingan," katanya.

Mengenai MAPEN, Idris berkata penubuhannya diluluskan pada mesyuarat Exco baru-baru ini dan menerusi majlis ekonomi itu, semua projek mega berharga RM50 juta akan disalurkan ke MAPEN bagi pertimbangan kesesuaian serta keperluan projek mengikut undang-undang serta peraturan pelaburan.

"MAPEN akan mengkaji semua pertimbangan kepada perkara yang dibangkitkan serta menapis kesan ke atas pelaburan dan pertimbangan sebelum dibawa ke mesyuarat Exco untuk kelulusan projek berkenaan," katanya.

Maklumat lanjut: BERNAMA

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...