Bursa Malaysia

top_rightads

Thursday, April 29, 2021

Balik Kepada Kaedah Asal Dalam Uruskan Ekonomi

17 Ramadan 1442

Kerajaan digesa balik kepada kaedah asal dalam  menguruskan ekonomi, iaitu dengan mempercepatkan pergerakan wang  dalam ekosistem ekonomi sedia ada.Salah satu cara ialah dengan menggalakkan rakyat berbelanja di dalam negara. Semakin pantas pergerakan atau wang bertukar tangan , maka akan semakin rancaklah  pergerakan kitaran ekonomi di sesebuah negara.Teori ini sering digunapakai oleh Tun Mahathir ketika di era pentadbiran beliau.

Walaupun ianya agak sukar dilaksanakan di era wabak covid 19 yang sedang melanda, kaedah mempercepatkan wang bertukar tangan ini masih boleh direliasasikan dengan menggunakan platform digital. Kerajaan juga digesa agar terus menyuntik kecairan didalam sistem ekonomi, iaitu dengan menerusi syarikat berkaitan kerajaan(GLC) , menerusi perlaksanaan pelaburan dalam sektor kesihatan, pemakanan, pertanian, komunikasi dan lain lain , yang mana ianya boleh dimanfaatkan pada tempoh pandemik covid 19 ini. Syarikat syarikat ini juga boleh diarahkan mengambil graduan menganggur atau golongan yang hilang pekerjaan  sebagai pekerja kontrak atau " intern" dalam tempoh yang lebih panjang hinggalah masalah sedia ada  kembali stabil.Insentif cukai jangka panjang boleh diberkan kepada GLC GLC berkenaan.

Kerajaan juga boleh membina pusat pusat kesihatan baru dan mengambil lebih pekerja dalam sektor kesihatan bagi menangani isu kesihatan semasa.Jika ini dapat lakukan, kita yakin ianya akan dapat mengurangkan kesan negatif pandemik covid 19 yang masih melanda negara.

Wallahualam


1 comment:

 1. ASSALAMU ALAIKUM WR WB....
  SALAM SILTURRAHIM DAN SALAM SUKSES....

  Anda Punya Masalah Dengan

  *Keuangan
  *Bisnis
  *Musuh
  *Asmarah
  *Karir
  *Uang Goib
  *Penglaris usaha
  *tf janin
  *Angka Togel
  *Penyakit dll...

  Insya Allah
  Disini Akan Memberikan
  Anda Solusi Di setiap
  Permasalahan Yang Di Hadapi.
  Info Lebih Jelasnya
  Silahkan Konsultasi
  Ke WA PAK H ABDUL IMRON
  whatsapp : 085258886953

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...