Bursa Malaysia

top_rightads

Tuesday, June 8, 2021

Jual Lesen Spektrum 5G Untuk Biaya Vaksin Covid 19 Negara

 27 Syawal 1442

Kerajaan digesa untuk mempertimbangkan penjualan lesen atau spektrum sellular generasi ke lima atau 5G bagi membiayai dana untuk pembelian vaksin covid 19, jika masalah kewangan menjadi punca kelewatan atau perlahannya proses pembelian vaksin berkenaan setakat  ini.Penulis yakin dan percaya, syarikat telekomunikasi yang ada di negara ini amat berminat untuk mendapatkan spektrum berkenaan secara individu atau bersaman antara mereka.Kerajaan sebaliknya perlu menilai semula monopoli syarikat kerajaan yang baru ditubuhkan dalam penyediaan teknologi berkenaan(5G), kerana setakat ini kita melihat kerajaan seolah olah mempunyai kekangan untuk membiayai syarikat berkenaan yang baru sahaja ditubuhkan itu baru baru ini.

Jika syarikat telco sedia ada diberikan peluang untuk membeli spektrum berkenaan, ianya bakal menarik pelabur asing atau  dana dana swasta untuk melabur di dalam negara ini melalui syarikat telco sedia ada  dan kerajaan dapat mengelakkan dari terus menjual atau memajak aset aset penting negara seperti saham GLC, tanah, serta hartanah yang lebih strategik kepada negara. Bayangkan kalau nilai satu lesen bernilai antara RM 1 hingga RM 1.5 billion ditawarkan, jika empat lesen ditawarkan untuk dijual, sekurang kurangnya RM 4 hingga RM 6 billion akan diperolehi oleh kerajaan, dan ianya dilihat agak cukup untuk membiayai vaksin covid 19 setakat ini. Jika di Perancis, ianya dijual pada harga USD 2..4 billion setiap satu iaitu sekitar RM 10 billion lebih. Anda boleh boleh rujuk artikel di sini untuk pembacaan lanjut.

Lebih lebih lagi, syarikat syarikat telco sedia ada sudah mempunyai kemudahan seperti pencawang, laluan manhole , fiber , kepakaran yang mana sebahagian daripada kos untuk penyediaan 5G dapat diserap terus . Lupakan seketika isu pengalirawan wang keluar disebabkan banyak  penyedia perkhidmatan terpaksa mengimport peralatan dari luar sebaliknya, syarat yang boleh kerajaan tetapkan ialah penyedia teknologi berkenaan perlulah mengeluarkan beberapa komponen di dalam negara dan berlakunya pemindahan teknologi masuk ke sini.

Kaedah ini didapati lebih selamat daripada penjualan harta tadi atau percukaian, kerana rakyat cuma akan membayar harga servis yang ditawarkan oleh pihak telco.Justeru itu, diharapkan agar kerajaan dapat menimbang saranan ini untuk negara keluar  daripada kemelut covid 19 yang sedang melanda negara dengan seberapa segera. Saranan ini nampak kecil, tetapi penulis yakin ianya tidak rugi untuk dipertimbangkan.


WallahualamNo comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...