Bursa Malaysia

top_rightads

Sunday, June 21, 2015

TNB Tetap Syarat Untuk Ambil Alih Projek 3B

4 Ramadhan 1436

Pengambilalihan oleh utiliti elektrik, Tenaga Nasional Bhd (TNB), ke atas projek loji tenaga arang batu 3B, akan tertakluk kepada terma dan syarat, termasuk paras tarif akhir tidak melebihi 26.67 sen/kWh.

Dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia, syarikat itu berkata ia menerima surat jemputan daripada Suruhanjaya Tenaga (EC) untuk menyerahkan kerta kerja berkenaan penyertaan TNB melalui pemilikan 70 peratus dalam Jimah East Power Sdn Bhd (JEP) bagi membangunkan loji tenaga arang batu 2x1000MW di Jimah, Negeri Sembilan.

Dalam perundingan dengan kerajaan, EC menerima penyertaan TNB sebagai pemaju utama bagi pembangunan loji tenaga arang batu 2x1000MW di Jimah dalam sebuah konsortium dengan Mitsui Co Ltd (Mitsui).

Jemputan oleh EC, bagaimanapun, tertakluk kepada penerimaan TNB terhadap terma dan syarat Permintaan Cadangan.

TNB memberi syarat tambahan iaitu TNB-Mitsui Consortium akan melaksanakan semua obligasi JEP sebagai pemaju dan terutamanya berkenaan pemilihan dan pelantikan kontraktor kejuruteraan, pemerolehan dan pembinaan yang juga merangkumi pembekal peralatan utama.

"Paras tarif akhir tidak boleh melebihi 26.67 sen setiap kWh. Tiada pelarasan lanjut kepada paras tarif akan dibenarkan atas apa-apa sebab sekalipun," menurut TNB menerusi berita yang dikeluarkan oleh BERNAMA.

Sumber dipetik daripada : BERNAMA

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...