Bursa Malaysia

top_rightads

Wednesday, January 1, 2014

Kenaikan Harga:Kerajaan Malaysia Perlu Mengadaptasi Sistem Ekonomi Islam

29 Safar 1434

Kerajaan disaran lebih berpaksikan dan mengamalkan sistem ekonomi Islam di dalam pentadbiran negara. Ini adalah berdasarkan perlembagaan negara yang menyatakan Islam agama rasmi di Malaysia. Ini secara tidak langsung menuntut agar amalan perekonomian mestilah berdasarkan prinsip-prinsip Islam seperti mana termaktub di dalam perlembagaan.

Menggunapakai sistem yang diamalkan oleh negara-negara bukan Islam yang kini makin menunjukkan kegagalan demi kegagalan adalah suatu tindakan yang tidak bijak. Dari segi fiskal umpamanya, kerajaan perlu berani menggunapakai kaedah kaedah yang telah diajar dalam Islam daripada lebih percaya kepada sistem yang diamalkan oleh sistem ekonomi kapitalis seperti GST dan sebagainya.

Jika ini dapat dilakukan, inshaAllah, permasalahan isu kenaikan harga barang dan perkhidmatan yang melanda negara pada masa ini akan dapat diatasi dengan baik.

Wallahualam

1 comment:

 1. Salam sejahtera!
  Nama saya Dewi Rumapea, saya berasal dari kota SEMARANG, Indonesia. Saya ingin menggunakan medium ini untuk memaklumkan semua dalam kumpulan ini mencari pinjaman yang sangat berhati-hati kerana ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu, saya secara kewangan turun dan saya memutuskan untuk mendapatkan pinjaman dari Man di Malaysia dan saya tertipu oleh pemberi pinjaman palsu di Malaysia. Saya hampir kehilangan harapan sehingga seorang kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman yang sangat dipercayai dan tulen yang dipanggil Puan Glory, seorang pemberi pinjaman swasta yang meminjamkan saya pinjaman sebanyak Rp500,000,000 tanpa tekanan, pada kadar faedah 2% yang merupakan kadar yang berpatutan untuk saya.

  Selepas memindahkan kredit saya ke akaun bank saya, saya sangat terkejut apabila saya menyemak baki akaun bank saya dan mendapati bahawa jumlah saya memohon, telah dipindahkan terus ke akaun saya, oleh puan Glory, tanpa berlengah-lengah. Jadi saya berjanji kepada puan Glory bahawa saya akan berkongsi berita baik agar orang ramai mendapat pinjaman mudah tanpa tekanan. Jadi, jika anda memerlukan sebarang pinjaman, sila hubungi Puan Glory melalui email: gloryloanfirm@gmail.com

  Saya menggunakan masa ini untuk memaklumkan kepada anda semua bahawa anda boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: dewiputeri9@gmail.com atau anda boleh menghubungi Nur Izzatul Azira Ismail, dari Malaysia yang memperkenalkan saya dan memberitahu saya mengenai Puan Glory, Dia juga mendapat pinjaman dari Puan Glory, Anda juga boleh menghubunginya melalui e-mel: utariwirmayaty@gmail.com Kini, semua yang saya lakukan adalah cuba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya hantar terus ke akaun bulanan.

  Nota: Tiada yuran insurans, yuran pendaftaran atau yuran pemindahan.

  Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Allah SWT kerana menggunakan puan Glory untuk mengubah kisah kewangan saya dan kini saya seorang pemilik perniagaan saya yang bangga, semoga Allah terus memberkati Puan Glory dan terus menggunakannya untuk membantu kita semua dalam kesulitan kewangan

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...