top_rightads

Rabu, 4 Jun 2025

Perlaksanaan Percukaian Terhadap Pekerja Asing Perlu Disegerakan

 8 Zulhijjah 1446H

Cadangan untuk melaksanakan cukai khas ke atas pekerja asing yang bekerja di Malaysia wajar disegerakan demi keadilan fiskal dan kelestarian ekonomi negara. Ketika rakyat Malaysia memikul beban cukai bagi menyumbang kepada pembangunan negara, pekerja asing juga perlu memainkan peranan setimpal terutama apabila mereka turut menikmati pelbagai subsidi seperti bahan api, makanan, dan kemudahan kesihatan.

Langkah ini bukan sahaja berupaya menambah hasil negara tetapi juga mengurangkan kebocoran ekonomi akibat aktiviti tidak formal oleh tenaga kerja asing yang tidak terkawal. Malah, kewujudan Cawangan Pembayar Cukai Asing (CPCA) oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN) adalah satu permulaan baik yang perlu diperluaskan ke seluruh negara dengan sistem pemantauan yang tegas dan sistematik.

Melalui pemotongan automatik cukai daripada gaji bulanan pekerja asing—seperti sistem Potongan Cukai Bulanan (PCB)—kerajaan dapat memastikan pematuhan cukai tanpa perlu bergantung sepenuhnya kepada majikan. Pelaksanaan ini juga boleh diselaraskan dengan cadangan mewajibkan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk pekerja asing, sebagai satu langkah ke arah keadilan sosial dan perlindungan buruh.

Dalam jangka masa panjang, sistem percukaian ini dapat menggalakkan pengambilan tenaga kerja tempatan kerana majikan tidak lagi memandang pekerja asing sebagai opsyen lebih murah. Ini juga menyumbang kepada dasar nasional yang lebih mampan dari segi tenaga kerja, fiskal dan integrasi sosial.

Kesimpulannya, sudah tiba masanya kerajaan Malaysia menyegerakan perlaksanaan percukaian terhadap pekerja asing secara sistematik dan menyeluruh, agar tidak berlaku ketirisan hasil negara dan bagi memastikan semua pihak menyumbang secara adil terhadap pembangunan ekonomi negara.


Wallahualam


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...