Bursa Malaysia

top_rightads

Sunday, March 3, 2024

KWSP: Dividen Simpanan Syariah 2023 Merekodkan Kadar Pertumbuhan Yang Tinggi 13.68% Berbanding Tahun 2022 Dan Simpanan Konvensional

 22 Syaaban 1445

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja Malaysia(KWSP) terkini sebentar tadi telah mengumumkan kadar dividen bagi tahun kewangan 2023 lebih baik yang mana 5.5% bagi simpanan konvensional, manakala 5.4 % bagi akaun simpanan syariah.  Ini adalah kadar yang lebih tinggi berbanding tahun sebelumnya iaitu 5.35 % bagi simpanan konvensional , manakala 4.75% bagi akaun simpanan syariah.

Prestasi kali ini menunjukkan akaun simpanan syariah semakin merekodkan dividen yang hampir sama dengan simpanan konvensional.Kadar pertumbuhan dividen akaun simpanan syariah merekodkan kadar yang lebih tinggi iaitu perbandingan dari 4.75% kepada 5.4%, iaitu 13.68%. Ianya amat ketara berbanding 2.80% kadar  pertumbuhan bagi simpanan konvensional daripada 5.35 % kepada 5.5%.

Jika umat islam atau para pencarum beramai ramai menukarkan ke simpanan syariah, tidak mustahil prestasi dividen simpanan syariah pada masa akan datang bakal merekodkan prestasi yang lebih baik berbanding simpanan konvensional.

Wallahualam


Nota:Untuk rujukan atau maklumat lanjut sila rujuk pengumuman rasmi daripada pihak KWSP

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...