Bursa Malaysia

top_rightads

Tuesday, November 25, 2014

Apungan Harga Minyak RON Merupakan Langkah Terbaik Ketika Ini

2 Safar 1436

Langkah kerajaan Malaysia mengapungkan harga minyak RON bermula Disember ini adalah merupakan kaedah terbaik yang diputuskan buat masa ini. Pada masa yang sama kerajaan juga telah memberi jaminan akan campur tangan sekiranya berlaku kenaikan mendadak harga minyak pada masa hadapan yang mana mekanismanya masih diperingkat kajian.

Apungan harga sekarang membolehkan rakyat dan penduduk di Malaysia menikmati nikmat penurunan harga minyak ketika mana harga minyak dunia sedang berada dalam keadaan yang rendah. Bagi pihak kerajaan pula, tiada subsidi yang perlu dikeluarkan kerana harga dipasaran sudah rendah.

Apa yang penting , kita semua perlu mengambil peluang dalam keadaan sekarang untuk meningkatkan tabungan atau membelanjakan setiap penjimatan harga minyak berkenaan kepada aktiviti-aktiviti yang memberi tambah nilai kepada kehidupan seharian. Pada masa yang sama, para pembuat dasar diharapkan dapat merangka dasar yang lebih mesra rakyat sekiranya pada masa yang akan datang, harga minyak dipasaran dunia meningkat semula.

Wallahuaalm

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...