Bursa Malaysia

top_rightads

Thursday, October 16, 2014

Kerajaan Digesa Lebih Inovatif Bangunkan Usahawan

21 Zulhijjah 1435

Kerajaan perlu keluar daripada kepompong memberikan pinjaman dan geran semata-mata bagi membangunkan usahawan di Malaysia terutama yang melibatkan golongan bumiputra. Selain daripada mengekalkan kemudahan dan geran, sokongan boleh diberikan dari sudut membeli perkhidmatan dalam tempoh tertentu daripada usahawan berkenaan. Kerajaan perlulah keluar dari kepompong pemikiran bahawa untuk melahirkan usahawan ianya hanya menjurus kepada sektor pertanian,pembinaan dan pembuatan semata-mata.

Salah satu contoh,sektor perkhidmatan sebenarnya juga membuka peluang kepada para ushawan seperti menjadi agen takaful dan sebagainya. Bayangkan jika sektor kerajaan membuka peluang kepada 100 agen takaful untuk menyediakan perkhidmatan takaful di sektor kerajaan secara tahunan, sah-sah 100 usahawan dapat dilahirkan dan mereka perlu diberi masa tempoh tertentu (3 hingga 4 tahun) bagi menyediakan perkhidmatan kepada sektor berkenaan.

Selepas tempoh berkenaan, peluang berkenaan haruslah diberikan kepada 100 ushawan yang lain pula di mana usahawan yang diberikan kontrak sebelum ini, diharapkan dapat bersaing pula secara terbuka di sektor swasta dan merebut peluang lain di sektor berlainan. Cara ini dilihat lebih inovatif untuk diamalkan dan ianya bakal mengurangkan dana yang perlu dikeluarkan oleh pihak kerajaan bagi membangunkan usahawan baru. Perkhidmatan takaful yang mungkin diambil secara terus oleh pihak kerajaan,di mana pihak pengendali mendapat manfaat secara terus, sebaliknya harus diberikan peluang kepada para usahawan bagi membina perniagaan mereka.

Wallahualam

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...