Bursa Malaysia

top_rightads

Sunday, August 17, 2014

Melabur Secara Ikut Ikutan Berisiko Tinggi

21 Syawal 1435

Penulis telah bertemu dengan beberapa rakan yang kini mula berkecimpung dalam pelaburan saham. Minat berkenaan timbul disebabkan mereka telah menghadiri beberapa seminar berkenaan pelaburan saham. Bagi penulis yang pernah bekerja di syarikat pembrokeran saham, minat berkenaan haruslah dipuji.

Namun penulis mula rasa tidak selesa apabila mengatahui melalui percakapan mereka bahawa mereka agak kurang mengambil risiko tertentu dari segi aspek pelaburan saham. Antaranya terlalu bergantung kepada tip-tip yang diberikan oleh pihak-pihak tertentu tanpa mengambil kira aspek risiko perubahan ekonomi dunia, keadaan semasa, suasana geopolitik dunia dan lain-lain lagi.Pengalaman penulis pada krisis kewangan di Malaysia pada hujung tahun 90an masih lagi terbayang.

Antara perkara yang mereka alpa juga ialah kegagalan memahami bahawa ada kumpulan-kumpulan tertentu yang membuat sesuatu pelaburan dalan sesuatu syarikat atau kaunter. Bagi pengalaman penulis, tips hanya akan diberikan apabila seseorang individu atau sesuatu kumpulan itu sudah membeli/membuat pelaburan sesuatu kaunter di Bursa Malaysia. Maka dengan adanya media social yang ada sekarang ini, maka tips-tips berkenaan akan dihebahkan kepada pengikut-pengikut yang membuat pelaburan secara kecil kecilan dan saham berkenaan akan naik mendadak. Ianya dikuatkan lagi dengan pelbagai teori graf pergerakan dan sebagainya sebagai menyokong hujah berkenaan tanpa melihat aspek fundamental dan objektif pelaburan.

Bila saham berkenaan naik, maka individu atau kumpulan berkenaan akan menjual pelaburan berkenaan terlebih dahulu dan kemudian membuat kenyataan atau cadangan agar saham tersebut dijauhi seketika. Maka pihak yang kecil yang lambat membuat keputusan menjual akan mengalami kerugian disebabkan perkara demikian. Lainlah kalau dapat tip daripada individu yang belum membeli saham berkenaan secara besar besaran tetapi mempunyai perancangan dalam jangka masa terdekat. selalunya ianya jarang diperolehi.

Oleh yang demikian, pelabur-pelabur perlulah bijak dan berhati-hati dalam membuat pelaburan di bursa saham. Sebaiknya laburlah di dalam syarikat yang berkeupayaan memberi dividen setiap tahun dan mempunyai perniagaan teras yang teguh. Selepas itu, barulah diapplikasikan dengan teknik dan pelbagai kaedah ramalan pergerakan harga saham dan sebagainya.

Wallahualam

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...