Bursa Malaysia

top_rightads

Thursday, June 5, 2014

Peraturan Perniagaan Produk Halal Dalam Perniagaan Perlu Diwujudkan?

7 Syaaban 1435

Isu halal terhadap beberapa produk keluaran sebuah syarikat ternama baru-baru ini telah menggemparkan negara. Ianya telah menimbulkan pelbagai polemik di kalangan masyarakat Islam di Malaysia terutama dari segi kepenggunaan.

Namun begitu, satu isu yang perlu diberi perhatian juga ialah dari sudut sektor perniagaan di mana timbulnya kerugian yang ditanggung oleh pengusaha kecil dan sederhana yang menjalankan perniagaan runcit. Apa nak jadi dengan stok-stok yang telah dibeli daripada pembekal? Siapakah yang akan menanggung kerugian? Adakah terdapat akta-akta atau badan yang tertentu yang mengawas bagi  membolehkan barangan tersebut dipulangkan jika ada keraguan dikalangan penjual itu sendiri tanpa melalui proses tribunal?

Bagi pihak pengeluar pula mereka boleh tutup mata kerana ujian kedua menunjukkan bahawa produk tersebut tidak tercemar dengan kandungan tidak halal. Secara ironinya  para peniaga kecil-kecilan masih sukar menyakinkan pembeli untuk terus membeli produk berkenaan atau peniaga masih keberatan menjual semula produk berkenaan bagi mengelakkan kejian daripada para pelanggan yang masih belum yakin.

Kita berharap agar isu seperti ini turut diberi perhatian dengan memperkenalkan badan seperti suruhanjaya bagi menguatkuasakan akta-akta tambahan bagi menjaga kepentingan peniaga-peniaga kecil dengan lebih mudah. Walaupun tindakan mahkamah boleh diambil, namun ianya agak sukar bagi syarikat kecil untuk mengeluarkan belanja yang besar bagi menuntut kerugian yang agak kecil jika dibandingkan dengan perbelanjaan guaman yang perlu dikeluarkan.

Wallahualam

@myIktisad

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...